VAD & HUR

collecting-leaves

EkoTallriken är gjord av naturligt fallna blad från betelpalmen, ett träd som odlas och finns i överflöd i Kerala i södra Indien där våra tallrikar, skålar och fat blir till. Betelpalmens fallna blad har gått från att själva vara ett problem till att bli en lösning på andras problem inom loppet av ett årtionde. De torra bladen som faller till marken var förr ett bekymmer för jordbrukare – de var tvungna att samla in och bränna dem för att hålla ordning på sin mark. Nu är samma blad råvaran i framtidens engångsprodukter. EkoTallriken är alltså gjord av förnyelsebart material som tar tillvara på befintliga resurser och som dessutom inte kräver nedhuggning av några träd. Kan det bli bättre?!

Hur är den gjord?

 

BW

Betelpalmen odlas utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Bladet som EkoTallriken är gjord av fungerar främst som skydd för trädet, men faller naturligt när det tjänat sitt syfte och torkat ut. Odlingarna finns alltså redan där och bladen faller torkade till marken av sig själva. Det enda som återstår är att samla in och forma bladen som annars skulle ha bränts. Enkelt, heller hur?

Innan våra tallrikar, fat och skålar formas tvättas palmbladen med färskt vatten. Inga kemikalier eller tillsatser används under tvätt eller i någon annan del av tillverkningen heller för den delen! Efter tvätten pressas bladen under stor hetta (det är här den aseptiska aspekten säkerställs) tills de får den önskade formen – och sedan var det klart! Färgerna och mönstren i tallrikarna är helt naturliga och varken gör eller tar någon skada vid kontakt med livsmedel.

Vi tror på enkelhet och det är också på det som vårt arbete bygger, titta bara på tillverkningsprocessen! Betelpalmen förser oss med råvaran och sedan arbetar vi på ny design och nya processer för att skapa former och produkter som möter kundbehoven. Så enkelt är det!

Inga kemikalier

Inga kemikalier eller tillsatser används under tillverkning av EkoTallriks produkter. De är 100% giftfria samtidigt som internationella kvalitetsstandarder genom optimerade processer med hygieniska förhållanden tillämpas på tillverkning – allt för att du ska kunna njuta av din mat med gott samvete och samtidigt känna dig säker. Visst behöver våra produkter fraktas från Indien till Sverige, men jämfört med andra engångsalternativ på marknaden är EkoTallrikens koldioxidfotspår nästan obefintliga! För att producera våra tallrikar, fat och skålar krävs inga stora skogsmaskiner, inga energikrävande fabriker och inga miljöfarliga lim. Bara palmblad, lite värme och en bra design.

Hur står sig våra produkter bredvid andra “miljövänliga” engångsalternativ? Rätt bra, tackar som frågar.

 CFTRI Certified / ISO 9001/2000.

certification_1